26 Ağustos 2011 Cuma

Üç Ürdüm Pilavı

Malzemeler: 2 su bardağı esmer bulgur 1 su bardağı pirinç 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 5 su bardağı tavuk suyu Karabiber Tereyağı Üç Ürdüm Pilavı - Şükran'ın Mutfağı: Kastamonu YAPILIŞI 1 su bardağı yeşil mercimek önceden haşlanır. Yine önceden hazırlanmış olan 5 su bardağı tavuk suyu ocakta ısıtılır. Su iyice ısındıktan sonra taşları temizlenip yıkanan 2 su bardağı esmer bulgur, tavuk suyuna eklenir. Esmer bulgur, tavuk suyunda 10 dakika kadar kaynadıktan sonra pirinci ilave edilir. 1 tatlı kaşığı tuz eklendikten sonra suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Ayrı bir tavada 3 yemek...
Readmore »

Köy Böreği

Malzemeler: 16 adet sacda pişmiş yufka (diğer adıyla pişi yufkası) 6 adet orta boy kuru soğan 5 adet yumurta Ayçiçek yağı Tereyağı Köy Böreği - Şükran'ın Mutfağı: Kastamonu YAPILIŞI Böreğimiz için, önce 6 adet sacda pişmiş yufka ve soğan ile içi hazırlanır. 6 adet yufka ikişerli olarak üst üste konularak üç tane rulo elde edilir. Elde edilen rulolar ortadan ikiye bölündükten sonra, ince ince kesilir. Kesilen şeritlerin ince olması önemlidir. Kesilen yufkalar geniş bir kaba alınır. İrice doğranan soğanlar, üzerine konan bolca ayçiçek ve tereyağı ile tavada kavrulur. Yufkaların katları arasına...
Readmore »

Güllaç Baklavası

Malzemeler: 6 yaprak güllaç Bir kase ceviz 3 yemek kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tarçın 3 adet yumurta Ayçiçek yağı Şerbeti için; 3 su bardağı şeker 3 bardak su Güllaç Baklavası - Şükran'ın Mutfağı: Kastamonu YAPILIŞI Şerbetin ılık olması gerektiği için ilk olarak şerbeti hazırlanır. 3 su bardağı şeker ve su ocakta kaynamaya başlayana kadar karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika daha kaynaması için kısık ateşte bırakılır. Büyük bir kase ceviz rondoda çekilerek un kıvamına getirilir. Üzerine 3 yemek kaşığı şeker ve 1 tatlı kaşığı tarçın ilave edilerek karıştırılır. Güllaç yaprakları...
Readmore »

Köfte Paça

Malzemeler: Yarım kilogram iki kez çekilmiş, az yağlı, dana kıyma 2,5 su bardağı yoğurt 5 adet yumurta 2 yemek kaşığı elma sirkesi 6 yemek kaşığı pirinç unu 3 diş orta boy sarımsak Karabiber Pul biber Kuru nane Tereyağ Köfte Paça - Şükran'ın Mutfağı: Kastamonu YAPILIŞI: Kıyma, 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiberle iyice yoğrulduktan sonra nohut büyüklüğünde yuvarlanır. Köfteler, üzerine eklenen iki yemek kaşığı tereyağı ile tavada sürekli karıştırılarak kızartılır. Bir kapta yoğurt ve yumurtalar iyice çırpılır. Yoğurt ve yumurta sıvı bir kıvama geldikten sonra, 2 yemek kaşığı elma sirkesi, havanda...
Readmore »

Balıkesir Kaymaklısı - Ayşe'nin Mutfağı: Balıkesir

Malzemeler: 1 kilo manda kaymağı 10 adet sacda pişmiş kuru yufka Tereyağı Yufkası için; Un Süt Yumurta Şerbeti için; 3 su bardağı şeker 4 bardak su Balıkesir Kaymaklısı - Ayşe'nin Mutfağı: Balıkesir Yapılışı: İlk olarak şerbeti hazırlanır. Tatlımız için aynı ölçülerde iki ayrı şerbet gerekmektedir. 3 su bardağı şeker ve 4 bardak su ile hazırlana iki ayrı şerbet ocakta kaynatılır. Yuvarlak bir fırın tepsisinde 2 yemek kaşığı kadar tereyağı eritilir. Eriyen tereyağının üzerine, tepsiye yapışmaması için bir tane kuru yufka ıslatılmadan yerleştirilir. 4 tane yufka, her yeri suyla iyice ıslatılarak,...
Readmore »

Pırasalı Fırın Böreği

Malzemeler: İç harcı için; 1 kilo pırasa (özellikle iri olanları tercih edilmeli) 2 adet kuru soğan Pul biber Karabiber Zeytinyağı Kurutulmuş ekmek içi (galeta unu da kullanılabilir) Hamuru için; 1 litre süt 1 paket yaş maya 1 çay bardağı zeytinyağı Un Pırasalı Fırın Böreği - Ayşe'nin Mutfağı: Balıkesir Yapılışı: Hamuru için, bir paket yaş maya sıcak sütle eritilir. (Eğer yaş maya oda sıcaklığında muhafaza edilmişse, sütün ısıtılmasına gerek yoktur.) Maya eridikten sonra içine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay bardağı zeytinyağı eklenir. İyice karıştırıldıktan sonra alabildiği kadar un ilave edilir....
Readmore »

Etli Çorba

Malzemeler: 1 kilo kuşbaşı doğranmış az yağlı dana eti 3 adet yumurta sarısı 3 yemek kaşığı kavrulmuş un 3 yemek kaşığı yoğurt Karabiber Tereyağı Etli Çorba - Ayşe'nin Mutfağı: Balıkesir Yapılışı: 1 kilo kuşbaşı doğranmış az yağlı dana eti, düdüklü tencereye yerleştirilir. Üzerini geçecek kadar su ve bir miktar karabiber ilave edilerek, 45 dakika haşlanır. Meyanesi için 3 yumurta sarısı ayrılarak, bir kaba alınır. Üzerine 3 yemek kaşığı kavrulmuş un ve yine 3 yemek kaşığı yoğurt ilave edilir. (Çorbamızın meyanesinde kullanacağımızın unun, pembeleşinceye kadar kavrulmuş olması gerekiyor.) yarım...
Readmore »

Dursunbey Tiridi

Dursunbey Tiridi - Ayşe'nin Mutfağı: Balıkesir Malzemeler: 4 adet sacda pişmiş kuru yufka 1 bütün tavuk 1 kase nohut 4 adet defneyaprağı Karabiber Pul biber Yapılışı: Bir bütün tavuk iyice yıkanır. Yarısını kadar su doldurulan tencerede, bir miktar karabiber ve 4 adet defneyaprağı ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. 4 adet kuru yufka küçük parçalar şeklinde kırılarak tepsiye yerleştirilir. Haşlanan tavuk eti, ayrı bir tabağa alınır. Kemikleriyle derisi ayrılarak, didiklenir ve yufkaların üzerine yerleştirilir. Tavuk suyuna önceden haşlanmış olan nohutlar ilave edilir. İlk olarak nohutlu...
Readmore »