16 adet sacda pişmiş yufka (diğer adıyla pişi yufkası)
6 adet orta boy kuru soğan
5 adet yumurta
Ayçiçek yağı
Tereyağı
Köy Böreği - Şükran'ın Mutfağı: Kastamonu
YAPILIŞI
Böreğimiz için, önce 6 adet sacda pişmiş yufka ve soğan ile içi hazırlanır. 6 adet yufka ikişerli olarak üst üste konularak üç tane rulo elde edilir. Elde edilen rulolar ortadan ikiye bölündükten sonra, ince ince kesilir. Kesilen şeritlerin ince olması önemlidir. Kesilen yufkalar geniş bir kaba alınır. İrice doğranan soğanlar, üzerine konan bolca ayçiçek ve tereyağı ile tavada kavrulur. Yufkaların katları arasına tekrar yağ konmayacağı için soğanları bol yağda kavurmak gerekmektedir. Soğanlar pembeleştikten sonra üzerine 5 adet yumurta kırılır. Kırılan yumurtaların dağılması için iyice karıştırılması gerekir. Hazırlanan karışım biraz soğuduktan sonra ince şeritler şeklinde kesilen yufkalarla karıştırılır.
İçine bir tatlı kaşığı tuz ve karabiber ilave edilir. Fırın tepsisi ayçiçek yağı ile yağlanır. İlk yufka serildikten sonra üzeri tekrar ayçiçek yağı ile yağlanır. İkinci yufkanın üzerine, hazırlanan harcın bir kısmı yerleştirilir. Dokuzuncu yufkaya kadar aynı işleme devam edilir. Dokuzuncu yufka yerleştirildikten sonra tıpkı böreğimizin en alt kısmında olduğu gibi üzerine ayçiçek yağı dökülür. Onuncu yufka da yerleştirildikten sonra kenarları tepsinin altında kalacak şekilde katlanır. Kurumaması için üzeri yağlanan böreğimizin 200 derecelik fırında 30 dk. pişmesi gerekmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder