1 kilo manda kaymağı
10 adet sacda pişmiş kuru yufka
Tereyağı
Yufkası için;
Un
Süt
Yumurta
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
4 bardak su
Balıkesir Kaymaklısı - Ayşe'nin Mutfağı: Balıkesir
Yapılışı: İlk olarak şerbeti hazırlanır. Tatlımız için aynı ölçülerde iki ayrı şerbet gerekmektedir. 3 su bardağı şeker ve 4 bardak su ile hazırlana iki ayrı şerbet ocakta kaynatılır. Yuvarlak bir fırın tepsisinde 2 yemek kaşığı kadar tereyağı eritilir. Eriyen tereyağının üzerine, tepsiye yapışmaması için bir tane kuru yufka ıslatılmadan yerleştirilir. 4 tane yufka, her yeri suyla iyice ıslatılarak, üst üste tepsiye yerleştirilir.
Tekrar ocağa yerleştirilen tepsinin alt kısmındaki yufka pembeleşinceye kadar sürekli çevrilerek kızartılır. Üst kısımdaki suyla ıslatılmış olan yufka, ocağın sıcaklığıyla ısındıktan sonra üzerine küçük parçalara bölünen bol miktarda tereyağı eklenir. Altı kızardıktan sonra ters yüz edilir ve üstteki yufka da aynı şekilde pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızaran yufkalar ayrı bir tepsiye alınır. Şerbet ılıdıktan sonra ilk tepsideki yufkalara eklenir. Geriye kalan 5 yufka da yine aynı şekilde hazırlanır. Tereyağı ile kısık ateşte sürekli çevrilip, ters yüz edilerek kızartılır.
Bu ikinci tepsideki yufkalar da yine aynı ölçülerde hazırlanan şerbetle lezzetlendirilir. Yufkalar şerbetini iyice çektikten sonra ilk tepsideki yufkanın üzerini tamamen kapatacak şekilde 1 kilo kaymak sürülür. Kaymağın erimemesi için yufkaların iyice soğumuş olması gerekmektedir. Diğer tepsideki şerbetli yufkayla üzeri kapatılır. Kare şeklinde kesilerek servis edilir.
0 yorum:
Yorum Gönder